ÎnregistrareAutentificare

La APCA Galaţi am deschis primul afterschool din România destinat exclusiv copiilor cu autism

null

O idee inedită, oameni deschişi la minte şi la suflet, care ne-au susţinut online, un sprijin financiar venit la timp şi o echipă pusă pe fapte mari. Cu aceste ingrediente se petrec la „Afterschoolul interactiv şi creativ pentru copiii SPECIALI” de la APCA Galaţi lucruri inimaginabil de frumoase. Deschis pe 2 Aprilie, de Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului, centrul nostru a atras atenţia specialiştilor. Asta întrucât am creat un sistem de predare-învăţare inedit în lucrul cu aceşti copii, pornind de la programele şcolare ale Ministerul Educaţiei, dar folosind tabla interactivă şi softuri educaţioanle şi bazându-ne pe principiile terapiei ABA.

Iar timpul şi evaluările specialiştilor noştri au arătat că eforturile nu sunt în zadar. Cei 20 de copii cu vârste între 6 şi 17 ani care vin la activităţile de la „after” au deja progrese îmbucurătoare: unii socializează mai uşor sau au devenit mai încrezători, alţii au înaintat la capitolul „verbalizare”, şi-au îmbunătăţit cunoştinţele de matematică ori au avansat pe motricitatea fină. 

Nu în ultimul rând, suntem bucuroşi că am deschis „Fabrica de bucurii SPECIALE” - atelierul handmade şi micul nostru magazin online cu lucruri migăloase lucrate de voluntari, părinţi şi micuţii incluşi în proiect.

„Când am pus proiectul pe hârtie, am avut în gând un vis al meu”, spune preşedinta asociaţiei APCA Galaţi, Nicoleta Lupoae. „Un vis despre care sunt convinsă că e de fapt al tuturor părinţilor copiilor cu autism: un loc SPECIAL, unde să fie adunate toate eforturile individuale şi colective, în sprijinul cauzei copiilor cu autism, având la dispoziţie ceea ce nu ne-am putut permite până acum, avantajele utilizării tehnologiei moderne. Visul s-a născut după ani de luptă şi nevoi nenumărate întâmpinate pe acest drum, împotriva autismului, iar împlinirea lui prin câştigarea proiectului „Afterschool interactiv şi creativ pentru copiii SPECIALI” va avea, sunt sigură, un impact major pe termen lung, având în vedere că deja, în prezent, progresele copiilor sunt mult mai mari decât am sperat chiar şi noi, în prima zi, la inaugurare.

Mai ştiu că toate acestea se datorează unui întreg angrenaj care astăzi funcţionează de minune, în cadrul proiectului, pornind de la principiile preluate din terapia ABA, pe care le aplicăm constant la ore şi în planificări, până la conceperea acestora cu atenţie, în funcţie de programa şcolară şi evoluţia copiilor pe parcursul unei săptămâni, de le eforturile uriaşe, dublate de multă dăruire a întregii echipe de proiect şi până la implicarea voluntarilor şi a întregii comunităţi locale în implementarea acestuia, de la beneficiile majore pe care le descoperim zi de zi cu ajutorul tablei interactive şi până nerăbdarea copiilor de a ajunge în acest loc cu totul SPECIAL”, ne împărtăşeşte Nicoleta Lupoae, coordonatoarea proiectului.