ÎnregistrareAutentificare

Update la sănătate

null

Proiectul “Update la sănătate” a câştigat finanţarea prin intermediul platformei Teimplici.ro, dezvoltată de Telekom. Proiectul a fost implementat de Asociaţia „I.M.P.A.C.T. - Iniţiativa pentru Maturizare, Prevenţie, Asistenţă şi Training” în prima jumătate a anului 2015, propunându-şi să formeze şi să promoveze stilul de viaţă sănătos.

Alimentaţia este unul dintre factorii care influenţează puternic viaţa copiilor şi aceştia nu sunt suficient informaţi atunci când îşi aleg alimentele preferate. Iar pentru mulţi copii, sportul este doar o disciplină din aria curriculară, nu un mod de viaţă. De aceea, ne-am propus să folosim metode interactive şi amuzante pentru a le atrage atenţia asupra stilului de viaţă şi pentru a le forma obiceiuri alimentare sănătoase. Aşa a apărut platforma online www.updatelasanatate.ro, unde copiii sunt implicaţi într-un joc interactiv de alimentare şi îngrijire a unui personaj virtual pe care îl „adoptă”.

Activităţile proiectului au avut un real succes în rândul copiilor şi adolescenţilor, fiind o modalitate de informare foarte utilă. Prin platforma www.updatelasanatate.ro am reuşit să îi facem pe copii să fie mai atenţi şi mai responsabili în alegerile alimentare şi să îi apropiem de sport şi mişcare. De asemenea, le-am oferit o sursă de informaţii relevante, care să îi ajute efectiv să ia decizii în privinţa propriei alimentaţii. Stilul de viaţă al multor copii s-a schimbat în urma acţiunilor întreprinse. 

În cadrul acestui proiect Asociaţia I.M.P.A.C.T. a desfăşurat campanii de educare în 12 şcoli generale şi licee din Bucureşti. Au fost desfăşurate peste 30 de acţiuni la clasă, de informare şi consiliere, şi aproximativ 1.000 de elevi şi profesori au avut ocazia să afle informaţii relevante despre stilul de viaţă sănătos şi să îşi clarifice nelămuriri legate de alimentaţia sănătoasă, somn, sport şi echilibru psihic. Membrii echipei de proiect şi voluntarii I.M.P.A.C.T. au informat peste 300 de profesori şi consilieri şcolari, care la rândul lor, au avut impact în cercul lor socio-profesional. Multe cadre didactice şi părinţi au solicitat materiale informative suplimentare şi s-au arătat interesaţi de continuarea activităţilor de informare şi educare. Au fost distribuite peste 600 de broşuri şi 300 de postere în majoritatea instituţiilor şcolare din Bucureşti. Dorim ca în noul an şcolar să continuăm campania de informare şi să propunem noi concursuri cu premii.

Site-ul www.updatelasanatate.ro are până în prezent aproximativ 3.600 de vizitatori, şi copiii pot în continuare să-l acceseze pentru a se informa şi pentru a se juca. Vizitatorii au aflat într-un mod interesant, interactiv şi amuzant mai multe informaţii relevante despre proteine, lipide, glucide, calorii, indicele de masă corporală sau rata metabolismului bazal. Au aflat motivele necesităţii sportului şi care sunt regulile unui stil de viaţă echilibrat. Toate informaţiile au fost prezentate în mod atractiv şi copiii au “adoptat” personaje de care au avut grijă, fiind recompensaţi cu premii foarte consistente. Premiul cel mare, în valoare de 500 de euro, oferit de Telekom, a fost câştigat de Puşcaş Bianca Alexandra.

În plus faţă de activităţile incluse iniţial în proiect, copiii activi pe site au putut participa în fiecare săptămână la activităţile sportive desfăşurate de voluntarii Asociaţiei I.M.P.A.C.T. într-unul din parcurile din Bucureşti, cu sprijinul unui antrenor sportiv profesionist. Toţi copiii au apreciat site-ul şi acţiunile desfăşurate, iar noi suntem fericiţi că am putut să-i ajutăm să facă un pas în plus către adoptarea şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos.

Mulţumim mult sprijinului acordat de Telekom, care a făcut posibil acest proiect.

Adina Escu

Asociaţia I.M.P.A.C.T.