ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

Dezvoltarea si extinderea Sistemului Bancii Timpului

Iniţiatorul proiectului: Fundatia Civitas pentru Societatea Civila

Tema:

Dezvoltare

Argumente:

Incepând din anul 2014 Fundatia Civitas a demarat implementarea in Regiunea Odorhei, judetul Harghita, al modelului inovativ al Sistemului Bancii Timpului. In cadrul acestui Sistem, persoanele inregistrate in sistem ofera munci/servicii altor membrii, fara a primi ca compensatie bani. Locul banilor este preluat de asa numitele Puncte-Timp primite de la beneficiarul serviciilor. Platforma electronica experimentata in acest sens permite inregistrarea acestor tranzactii, astfel mentinând in functionare un sistem just si echitabil.

Sistemul este in functionare in momentul de fata, insa prevedem ca ne vom confrunta cu anumite greutati dupa finalizarea implementarii: Proiectul se termina in luna aprilie 2016 si atunci vor apara probleme de sustenabilitate, care in mare masura se refera la asigurarea administratorilor de sistem si la continua dezvoltare si perfectionare al Sistemului, be baza experientelor acumulate si a lipsurilor constatate. S-a ridicat nevoia extinderii Bancii Timpului in alte regiuni, de exemplu in judetul Mures. Satisfacerea acestor nevoi implica noi eforturi umane si financiare

Descriere proiect:

Acest proiect, pe lânga rezolvarea problemelor enuntate mai sus, si-a propus ca obiectiv: mentinerea in functionare si continuarea promovarii Sistemului, extinderea lui in regiunea judetului Mures.

Banca Timpului este o retea de ajutorare voluntara. In cadrul acestei retele se contribuie la crearea si dezvoltarea de comunitati, al caror membrii se intrajutoreaza.

Conceptia Bancii Timpului arata: pentru ceea ce Dai, ai sa primesti inapoi altceva, de la altcineva. Credem ca fiecare dintre noi dispune de cel putin o abilitate, o valoare, pe care o poate pune in public, in schimbul serviciilor primite. Este important si faptul, ca ofertele de servicii/munci, deci aceste valori, sa fie acelea, pe care le efectuam cu placere, cu pasiune. In Banca Timpului este loc de asemenea si pentru schimburi de idei, pentru nasterea de vise si viziuni, pentru confesionare reciproca, etc. Aici orice serviciu sau dorinta este apreciata si este valoroasa.

Misiunea Bancii Timpului consta in cladirea si ingrijirea de legaturi de colaborare si de intrajutorare intre noi, oamenii, fara prejudicii, fara orice obstacol geografic, social sau de alt gen. Cu cât la Banca Timpului participa oameni cu orientari cât mai diferite, cu atâ ea functioneaza cu atât mai bine, deoarece ofertele de servicii vor fi mai variate.

Se poate constata, ca beneficiarul Banci Timplului poate sa fie oricine: tânar, batrân, femeie sau barbat, educat sau mai putin educat, mai mult sau mai putin instarit. De asemenea Banca Timpului nu face discriminare, nu exclude pe nimeni pe baza vreunui criteriu discriminatoriu.

Unul din impactele preconizate este crestere numarului de membrii, de la aprox. 90, câti sunt in momentul de fata la aproximativ 200

Impact:

Estimam un nr. de 5.000 de persoane, care vor fi informate si constientizate despre beneficiile acestei retele prin spotul publicitar radio, prin social media, prin site-ul idobank.ro respectiv prin intermediul intâlnirilor comunitare. La intâlnirile comunitare estimam participarea in total a 60-100 de persoane, care insa vor putea contribui la promovarea Sistemului si vor informa alte persoane din cercul propriu de cunostinte. La finalul proiectului estimam, ca numarul persoanelor inregistrate in momentul redactarii prezentei Cererii de finantare (si care efectiv se folosesc de beneficiile Bancii Timpului) va creste de la 90 la peste 200. Impactul si rezultatele atinse vor contribui la asigurarea promovarii si al  sustenabilitatii proiectului. De asemenea, actualii implementatori ai proiectului vor continua sa identifice si sa se folosesca de noi oportunitati de finantare pentru dezvoltarea si extinderea viitoare al Bancii Timpului, asa cum au procedat si in cazul redactarii si inaintarii prezentei Cereri.

Link webpage: www.idobank.ro, www.civitas.ro
Link facebook: Idobank Civitas
Link twitter:
Link blog: