ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

„Dotare Cămin Cultural şi bibliotecă în comuna Cornești, județul Cluj”

Iniţiatorul proiectului: Asociația Farmecul Copilăriei

Tema:

Educație

Argumente:

Prin prezentul proiect se solicit finanțare pentru dotarea Căminului Cultural și a Bibliotecii din comuna Cornești, județul Cluj. În limba română, cămin desemnează aşezământul familial concentrat în jurul vatrei, un spaţiu cald, intim, protector. Termenul sublinia, de asemenea, necesitatea existenţei unui spaţiu intim destinat culturii în general. Cultura trebuia protejată şi adăpostită într-un spaţiu singular propriu, unde să nu depindă în mod direct de capriciile altor instituţii mai puternice. Spaţiul trebuia să fie disponibil indiferent de cât de puţini erau locuitorii sau de cât de îndepărtată era regiunea. Se presupunea că toată lumea are acces la Căminul Cultural.Serviciile bibliotecii publice sunt oferite pe baza accesului egal pentru toți, indiferent de vârstă, rasă, sex, religie, naţionalitate, limbă sau statut social. Toate grupele de vârstă trebuie să găsescă materiale adecvate nevoilor lor. Pe lângă materialele tradiţionale, colecţiile şi serviciile trebuie să includă toate tipurile de medii şi tehnologii moderne.

Descriere proiect:

Obiectivul general al proiectului presupune creșterea calității vieții socio-culturale prin dezvoltarea infrastructurii locale și ridicarea la standarde europene Căminul Cultural. Clădirea Căminului Cultural are o vechime de 50 de ani fiind reabilitată anul trecut, având o dimensiune de 165,86 mp.În comuna Cornești, județul Cluj existența Căminului Cultural reprezintă pentru localnici spațiul unde își petrec timpul liber, unde se pot bucura de evenimetele organizate de către Consiliul Local sau alte entități, unde pot să desfășoare activități culturale sau educative. Necesitatea dotării bibliotecii publice din comuna Cornești se regăsește în nevoia populației de a fi informată și de a avea acces la surse de informare. La nivel local – într-o comună, o zonă rezidenţială sau un oraş, biblioteca publică are următoarele atribuţii: - să ofere documente pentru întreaga populaţie; - să fie un refugiu cultural pentru colectivitate; - să ofere acces la cultură şi la universul informaţional; - să ofere informaţii privitoare la colecţii; - să deţină un serviciu de informare şi de acces la informaţii; - să îndrume utilizatorii în căutarea documentară independentă; - să prelucreze informaţiile locale; - să difuzeze cunoştinţele de bază privitoare la drepturile cetăţeanului; Instituţia care este reprezentată de bibliotecă constituie o infrastructură a serviciilor de informare educative, culturale şi tehnice. Ea răspunde exigenţei drepturilor fundamentale ale omului, oferind informaţii, cunoştinţe şi cultură, educând în materie de cetăţenie în societatea informaţiei. Biblioteca publică ia în sarcină gestiunea informaţiei şi disponibilitatea informaţiilor, cunoştinţelor şi culturii publice în societatea informaţiei. Dotarea clădirii spațiului Căminului Cultural va fi făcută pe spațiul existent destinat activităților educaționale și socio-culturale, utilizându-se materiale și produse de înaltă generație, nefiind utilizate substanțe și produse chimice cu impact negativ asupra mediului ambiant. În concluzie, impactul negativ asupra mediului ambiant prin executarea lucrărilor necesare amenajării bibliotecii și Căminului Cultural este zero. În plus, amenajarea bibliotecii și Căminului Cultural în spațiul aferent, va crește nivelul educațional al zonei.

Impact:

Biblioteca publică, poarta locală spre cunoaştere, oferă indivizilor şi grupurilor sociale condiţiile de bază pentru învățarea pe tot parcursul vieții, câștigarea independenței în luarea deciziilor şi dezvoltarea culturală a individului și a grupurilor sociale. Serviciile bibliotecii publice sunt oferite pe baza accesului egal pentru toți, indiferent de vârstă, rasă, sex, religie, naţionalitate, limbă sau statut social. Prin finanţarea acestui proiect se preconizează dezvoltarea activităţii culturale privind obiceiurile şi tradiţiile comunei prin modernizarea Căminului Cultural. De asemenea prin facilităţile create, Căminul Cultural din Cornești va deveni un punct de atracţie pentru tinerii din comuna și din comunităţile învecinate. Şi nu în ultimul rând pentru turiştii zonei, Căminul Cultural va reprezenta o atracţie, putând participa la activităţile organizate în cadrul acestui spaţiu care va promova cultura.

Link webpage:
Link facebook:
Link twitter:
Link blog: