ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

OXYland – cultivarea copacilor care îmbogăţesc aerul şi pământul

Iniţiatorul proiectului: Asociaţia Zero Co2

Tema:

Mediu

Argumente:

Prin desfășurarea acestui proiect, Asociaţia Zero Co2 își propune să îmbunătățească nivelul de educaţie a unui anume segment de populaţie din zona rurală în ceea ce priveşte protecţia mediului și valorificarea pământului abandonat sau nelucrat. Totodată, în vederea promovării conceptului de sustenabilitate, beneficiarii acestui proiect vor fi informaţi şi despre benefiiciile plantaţiilor de copaci cu calități excepționale pentru pământ şi aer. Derularea unui asemenea proiect în zonele rurale este necesară având în vedere faptul că acestea sunt printre cele mai afectate de problemele cauzate de fenomene precum desertificarea. Proiectul OXYland vine în completarea altora de aceeaşi natură desfășurate de noi, care s-au adresat în principal cetăţenilor din mediu urban sau au fost axate pe o anumite categorie (elevi, studenţi). Aşadar, oportunitatea acestui proiect este dată de acoperirea unor nevoi concrete identificate în lucrul cu oamenii din zonele defavorizate: a face agricultură modernă, a acumula cunoștințe utile pentru asigurarea traiului de fiecare zi, a valorifica oportunități cu mijloacele pe care le au la îndemână, a îmbunătăți gradului de cultură agricolă. Cuvinte cheie : Copac Oxytree Oxytree este un copac cu o creștere rapidă (16m în 6 ani) ce poate fi folosit pentru înbunătățirea calității aerului, întrucăt oferă o serie de beneficii unice: umbră, oxigen, stocarea gazelor cu efect de sera. Oxytree (Paulownia Clon in Vitro 112) este o specie încrucișată și clonată în laborator, certificată în 2011 de către Oficiul pentru Soiuri de Plante (autoritate competentă din UE). Plantații Oxyland Pământ cultivat cu copaci Oxytree. Se regenerează după tăiere, astfel că în termen de 20 de ani oferă de 4 ori mai mult lemn decât o specie nativă. Lemnul este de înaltă calitate Atelier Sesiune de instruire a beneficiarilor despre modalitățile în care oportunitățile existente (pământ nelucrat, abandonat) pot fi valorificate (plantații copaci unici, exploatare lemn, renașterea meșteșugurilor tradiționale, locuri de muncă acasă). Cultura agricolă Cunoștințe despre agricultura inteligentă, profitabilă, despre noi tipuri de locuri de muncă care pot atrage tinerii să lucreze în zona rurală.

Descriere proiect:

Obiective: - Educaţia agricolă şi ecologică privind înființarea şi îngrijirea plantaţiilor Oxytree. Prin organizarea unor ateliere educative se urmărește creşterea interesului grupului țintă faţă de protejarea mediului şi responsabilizarea acestora în activitățile lor zilnice. - Orientarea profesională a tinerilor către meserii legate de mediu și agricultura inteligentă Ghidurile și sesiunile de prezentare a beneficiilor cultivării pământului nelucrat cu plantații de copaci unici vor atrage tinerii să lucreze acasă. - Creșterea bunăstării comunității locale, combaterea sărăciei Implicarea administrației locale, a organizațiilor locale, a micilor afaceri din zonă în efortul comun de valorificare a resurselor existente, de creare de noi locuri de muncă, de revitalizare a unor ocupații tradiționale legate de exploatarea lemnului. - Creșterea calității vieții prin acțiuni de protejare a mediului Valorificarea pământului abandonat prin planatii Oxytree va îmbunătăți calitatea aerului, va preveni deșertificarea și va crește valoarea pământului. Beneficiarii direcţi ai proiectului vor fi locuitorii satelor, cu precădere tineri, care sunt în căutarea de locuri de muncă. Beneficiile proiectului sunt economice, ecologice și sociale. Din punct de vedere social, extinderea acestor plantaţii implică crearea unor locuri de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea zonelor defavorizate. Cererea de lemn va putea fi asigurată într-o anumită măsură datorită ritmului rapid de creştere al acestui copac. În acest mod se vor putea reduce defrişările ilegale în urma cărora România pierde 3 hectare de pădure pe oră (potrivit unui studiu realizat de Greenpeace în anul 2011). Prin extinderea numărului de plantații Oxytree se va asigura o parte semnificativă din cererea de cherestrea, astfel încât numărul taielilor ilegale se va reduce, Diminuarea efectelor negative asupra mediului şi populaţiei prin îmbunătăţirea calităţii aerului este un beneficiu major, pe termen lung. Totodată, creşterea economică bazată pe emisii reduse de carbon reprezintă unul dintre obiectivele stabilite prin Planul Naţional de Acţiunie 2016-2020 privind schimbările climatice. Împădurirea terenurilor afectate de diverse fenomene de degradare este sublinitată şi în cadrul Programului National de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020. Din punct de vedere social, asimilarea unor informaţii şi noţiuni într-un asemenea domeniu va contribui la eficientizarea folosirii resurselor. Mai mult, prin adoptarea unei atitudini diferite în raport cu mediul pot fi limitate activităţile cu impact negativ și se pot simți beneficii în viața de fiecare zi a comunității. În acest context poate fi mentionată şi reducerea amprentei de carbon ca fiind un efect pozitv (reducerea emisiilor de carbon) al unor asemenea plantaţii. Sustenabilitatea acesteia este determinată în principal de trăsăturile exceptionale ale copacului, dar şi prin anumite măsuri, precum asigurarea împotriva dezastrelor naturale.

Impact:

Impactul proiectului Rezultate imediate ale proiectului : • Instruirea a 100 de persoane în domeniul culturii agricole și protecției mediului • Valorificarea pământului abandonat, nelucrat, precum şi creşterea puterii economice a acestor persoane/familii. • Îmbunătățirea cunoștințelor în domeniul ecologic și implicarea comunității în protecția mediului. Rezultate pe termen lung: • Îmbunătățirea calității vieții, a aerului și a pământului. • Stimularea spiritului antreprenorial și a inovației. • Noi posibilități de dezvoltare a economiei locale. • Dezvoltarea meștesugurilor locale și păstrarea tradițiilor . • Crearea unui model de bune practici ce poate fi adaptat și în alte regiuni.

Link webpage: http://asociatiazeroco2.ro/
Link facebook: https://www.facebook.com/ZeroCO2Romania/
Link twitter:
Link blog: