ÎnregistrareAutentificare

Proiecte

null

Paznicul Padurii

Iniţiatorul proiectului: Asociatia ZeroCO2

Tema:

Mediu

Argumente:

Prin intermediul proiectului Asociația Zero CO2 își propune să abordeze una din principalele probleme de mediu din România: despăduririle și efectele negative asupra mediului cauzate de acestea. La nivel European, România ocupă locul 13 din punct de vedere al procentului de împădurire. Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace în România, se taie peste 3 ha de pădure în fiecare oră. Din datele prezentate de RNP-Romsilva rezultă că zilnic se exploatează, în medie, 41 ha, din care o mare parte o reprezintă tăierile nelegale. Toate aceste date arată necesitatea implementării proiectului nostru pentru protejarea mediului și, implicit, reducerea defrișărilor („Raport de audit privind situația patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990-2012”, 2013). Reducerea pădurilor este una din cauzele încălzirii globale. Defrișările contribuie cu 25% la efectul de seră, pe când transporturile și industria, cu doar 14%. Consecințele vizibile ale despăduririlor ar trebui să responsabilizeze cetățenii. Eroziunea solurilor, alunecările de teren, sărăcirea florei și faunei sunt doar o parte a efectelor nocive provocate de tăierea pădurilor (ONU: „Raport Stern”). Asociația ZeroCO2 consideră situația despăduririlor din România una dintre cele mai importante probleme de mediu cu care se confruntă țara noastra. Efectele negative ale acestui fenomen se extind și asupra sectorului economic și social, întrucât pădurile reprezintă una dintre resursele naturale ale acestei țări, iar grija pentru conservarea acestora trebuie să ne preocupe în mod serios. Pornind de la inițiativa demarată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în octombrie 2014 – proiectul intitulat „Radarul pădurilor” prin intermediul căruia transporturile de lemn sunt înregistrate într-un sistem informatic, dorim să implementăm prin intermediul proiectului nostru o aplicație destinată telefoanelor mobile care să faciliteze raportarea transporturilor ilegale de masă lemnoasă. Asociația ZeroCO2 militează pentru reducerea fenomenului de despădurire, oprirea tăierilor ilegale și promovarea tăierilor sustenabile a pădurilor. Prin intermediul acestui proiect Asociația ZeroCO2 dorește să contribuie la dezvoltarea spiritului civic, prin implicarea populației într-un proiect național de mediu. Astfel, orice cetățean are la îndemână un instrument prin care poate acționa în timp real și direct în procesul de raportare a transporturilor de material lemnos. Dorim să facem auzită “vocea” populației și să întărim legătura dintre nevoile oamenilor, protecția mediului și autoritățile de stat responsabile.

Descriere proiect:

Aplicația “Paznicul pădurilor” este un instrument aflat la îndemâna cetățenilor care doresc să se implice în mod direct în raportarea transporturilor de masă lemnoasă. În felul acesta dorim să venim în sprijinul sistemului implementat de către Ministerul Mediului, denumit “Radarul padurilor”, prin care orice cetățean poate raporta orice transport de lemn la serviciul de urgență 112. Având în vedere reticența oamenilor de a suna la 112 pentru astfel de probleme, și mai ales faptul că în prezent mijloacele online, telefoanele, tabletele sunt atât de frecvent folosite, ne-am gândit că o astfel de aplicație i-ar putea ajuta pe cetățeni să ia inițiativa de a se implica în problemele actuale de mediu. Aplicațiile mobile sunt ușor de folosit, mai ales pentru că nu implică contactul direct cu autoritățile sau operatorii 112. De asemenea, lansarea aplicației va fi însoțită și de campanii de informare a populației care vor viza instruirea oamenilor asupra modului de folosire a aplicației și utilitatea acesteia. Pe tot parcursul acestor campanii vom accentua importanța acestei mișcări și valorile din spatele ei. Suntem de părere că este foarte important ca oamenii să se implice direct în rezolvarea problemelor care ne afectează țara, fiind generate în acest fel schimbările. Defrișările ilegale reprezintă o problemă serioasă cu care ne confruntăm și de cele mai multe ori ne simțim neputincioși în încercarea de a interveni în remedierea situației. Cu toate acestea, prin utilizarea sistemului de raportare 112 sau prin folosirea aplicației “Paznicul pădurilor” putem raporta transporturile de lemn, iar autoritățile responsabile vor putea avea o imagine mult mai clară asupra situației defrișărilor. În timp putem să influențăm diminuarea defrișărilor, întrucât creșterea număruluiraportărilor va genera reticența și frica în rândul celor care realizează aceste exploatări. Echipa noastră va urmări frecvența de utilizare a aplicației și va întocmi rapoarte, care vor demonstra eficiența ei și felul în care vor crește sau nu numărul de raportări. Obiectivele proiectului nostru vizează atât schimbări pe scurtă durată cât și schimbări de lungă durată. Pe termen scurt, dorim creșterea numărului de raportări ale transportului de lemn și angajarea spiriului civic în acest demers, iar pe termen lung, dorim să contribuim la diminuarea defrișărilor din România, să aducem în atenția cetățenilor cât de importantă este implicarea lor și să facilităm comunicarea dintre oameni și autoritățile statului. Vrem să îi ajutăm pe cetățeni să fie mai bine informați în legătură cu drepturilor lor și influența pe care o pot avea în elaborarea Codului Silvic sau a altor legi care vizează situația pădurilor din țara noastră.

Impact:

Proiectul „Paznicul pădurii” își propune să asigure și să faciliteze raportarea transporturilor de lemn din țară. Această aplicație este instrumentul ideal pentru toți utilizatorii de smartphone-uri care sunt preocupați de protecția mediului, mai ales de domeniul defrișărilor. Conform informațiilor furnizate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), în anul 2014, în perioada octombrie-aprilie au fost înregistrate 7666 de apeluri la 112 pentru a sesiza transporturile de lemn suspecte. În urma verificărilor, un număr de aproximativ de 1700 s-au dovedit a fi ilegale. Cantitatea de lemn confiscată a scăzut de la 63.974 mc în perioada aprilie-septembrie 2014, la 54.833 mc în perioada octombrie 2014-martie 2015. (Sursă:http://www.gandul.info/stiri/la-radarul-padurilor-s-au-primit-pana-acum-7-600-de-ponturi-cum-poti-cu-un-simplu-telefon-sa-opresti-jaful-ca-n-codru-14158377 ) Având în vedere aceste statistici, rezultatele implementării acestui proiect sunt: creșterea numărului de sesizări privind transporturile de lemn cu 50%, față de cele înregistrate prin sistemul 112, iar pe termen lung, reducerea procentuală a transporturilor ilegale de lemn cu 15%. De asemenea proiectul vizează și o creștere vizibilă a gradului de implicare al populației în problemele asociate tăierilor ilegale, iar acest lucru se va observa în numărul de utilizatori ai aplicației.

Link webpage: http://asociatiazeroco2.ro/
Link facebook: https://www.facebook.com/ZeroCO2Romania?ref=hl
Link twitter:
Link blog: